Lukasol solucan gübresi Hakkında

Kırmızı Kaliforniya Solucanı (Eisenia Foetida):

Kırmızı Kaliforniya Solucanı, halkalı solucan sınıfının 8 türünden biri olan toprak solucanıdır. Latince adı Eisenia Foetida’dır. Başta Avrupa ve Amerika olmak üzere dünyanın birçok farklı bölgesinde, özellikle bataklık ve gölet gibi kıyısı çamurlu ve sığ yerlerde yaşarlar. Genel olarak bahsetmek gerekirse tarıma ve doğaya büyük katkısı olan bu solucanın uygun koşullar sağlanırsa çok hızlı çoğalma potansiyeli vardır.

kırmızı kaliforniya solucanı

KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANI VE YAPISAL ÖZELLİKLERİ:

Kırmızı Kaliforniya solucanı; koyu kırmızı renkte olup, derileri sayesinde nefes alırlar, uzunlukları 2.5-12 cm, kalınlıkları ise 0.5 cm ile 0.75 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Yetişkin solucanların ağırlığı 0.10 gr ile 1.4 gr arasındadır. Solucanlar yedikleri besinlerin ortalama %50-%65’i kadar gübre (humus) üretirler, kalanı da hayatta kalabilmek için enerji olarak kullanırlar.

KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANI , ÜREME VE GELİŞMESİ:

Kırmızı Kaliforniya solucanları; çift cinsiyetlidir (hermafrodit), yani solucanlar hem yumurta hem de sperm üretir. Üreyebilmeleri için yine de birbirleriyle çiftleşmeleri gerekir. Yaşam ortamlarındaki şartların uyguluğuna göre; 5-7 günde bir bıraktıkları bir koza şeklinde yumurtalarla çoğalmaktadırlar. Bu kozalar oval şekide limona benzemekte ve elastiktir. Kozalar açık sarı renkteyse yeni bırakılmıştır. Koyu kahverengi ise olgunlaşmış demektir. Bu kozaların çapı ise 0.2-0.4cm arasındadır ve her bir kozanın içerisinden 1-21 adet arasında solucan yumurtası çıkar.

kırmızı kaliforniya solucanı ureme
kırmızı kalifornıya solucanı bulundukları ortamlar

KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANLARI NEREDE BULUNUR:

Kırmızı Kaliforniya solucanları güneş ışığı sevmedikleri için direk aldıkları zaman kısa bir süre sonra ölürler. 40°C’yi geçmeyen sıcaklıkta ve hemen hemen her çeşit toprakta yetişebilirler. Hayatta kalabilmeleri için gereken min. sıcaklık 5°C’dir. Solucanların üremeleri ve gübre üretimi için 15°C-28°C en ideal sıcak oranıdır. Sıcaklık düştükçe gübre üretimi de azalmaya başlar. Sıcaklık 10°C’nin altına düştüğü taktirde üretim durur. Uygun ortam şartlarında ortalama olarak 5 yıl yaşarlar.

KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANLARI NASIL BESLENİR?:

Kırmızı Kaliforniya solucanları; büyükbaş hayvan (sığır) ve at dışkılarının geri dönüşüm tesislerinde işlenip, seperatörlerden geçirilmesiyle elde edilen gübrelerin aşağıdaki listede bulunanlarla belirli oranlarda karıştırılıp fermente edilmesiyle oluşturulan ve ‘’kompost’’ denilen bir tür mama ile beslenirler. Bu mamaların mayalanma sürecinden geçmiş olması yeterlidir. İçeriğinde asit bulunan gıdalara karşı oldukça hassastırlar. Bu sebeple hazırlanan mamanın pH seviyesine dikkat edilmesi gerekmektedir..

  • Yumurta kabuğu (kalsiyum desteği için)
  • Sebzeler (domates, salatalık, biber, havuç ve özellikle yeşil yapraklı bitkiler)
  • Meyveler (elma, muz kabuğu..vs)
  • Çay ve kahve posası (kağıtları dahil)
  • Saman kağıt, siyah-beyaz gazete sayfaları ve talaş
solucan besini